Gallestein

Gallestein, også kjent som galleblærestein, er harde partikler som dannes i galleblæren. Galleblæren er et lite organ som ligger under leveren og har en viktig rolle i fordøyelsessystemet. Den lagrer og konsentrerer galle, som produseres av leveren og hjelper til med å bryte ned fett i tarmen.

Gallestein dannes når det er en ubalanse i sammensetningen av galle. Galle består hovedsakelig av kolesterol, bilirubin og galle salter. Når det er for mye av ett eller flere av disse stoffene, kan de krystallisere seg og danne steiner. Gallestein kan variere i størrelse fra små sandkorn til store steiner på størrelse med en golfball.

Det er flere faktorer som kan øke risikoen for å utvikle gallestein. Kjønn spiller en rolle, da kvinner har større risiko enn menn. Hormonelle endringer under graviditet eller bruk av hormonbehandling kan også øke risikoen. Overvekt, rask vekttap, diabetes og visse medisinske tilstander som Crohns sykdom kan også være faktorer som bidrar til dannelse av gallestein.

Mange mennesker med gallestein opplever ingen symptomer og er uvitende om at de har dem. Imidlertid kan noen oppleve intense smerter i øvre del av magen eller høyre side av magen. Disse smertene kan stråle ut mot ryggen eller skulderen. Andre vanlige symptomer inkluderer kvalme, oppkast, oppblåsthet og gulfarging av hud og øyne (gulsott).

Hvis en person opplever symptomer på gallestein, er det viktig å oppsøke medisinsk hjelp. En lege kan utføre en fysisk undersøkelse og bestille ulike tester for å bekrefte diagnosen. Vanlige tester inkluderer ultralyd, blodprøver og kolecystografi.

Behandlingen av gallestein avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene og eventuelle komplikasjoner. Hvis steinene ikke forårsaker symptomer eller komplikasjoner, kan legen anbefale å vente og se om de forsvinner av seg selv. Hvis symptomene er alvorlige eller det er komplikasjoner som betennelse eller blokkering av gallegangene, kan kirurgi være nødvendig.

Den vanligste kirurgiske prosedyren for å fjerne gallestein er kolecystektomi. Dette innebærer fjerning av hele galleblæren gjennom en laparoskopisk eller åpen operasjon. Laparoskopisk kolecystektomi er mindre invasiv og har kortere rekonvalesenstid sammenlignet med åpen kirurgi.

Etter fjerning av galleblæren kan pasienter fortsette å leve et normalt liv uten store begrensninger. Fordi galleblæren ikke lenger er til stede, vil leveren kontinuerlig produsere galle som går direkte inn i tarmen. Noen mennesker kan oppleve en endring i fordøyelsen og må være forsiktige med inntak av fet mat, men de fleste tilpasser seg godt.

For å forebygge dannelse av gallestein er det viktig å opprettholde en sunn livsstil. Dette inkluderer å opprettholde en sunn vekt, spise et balansert kosthold rikt på fiber og begrense inntaket av mettet fett og kolesterol. Regelmessig fysisk aktivitet og unngåelse av raskt vekttap kan også bidra til å redusere risikoen.

Groruddalsklinikken er en anerkjent klinikk som spesialiserer seg på behandling av gallestein og andre gastrointestinale lidelser. Klinikken tilbyr grundig diagnostisering, individuell behandlingsplanlegging og kirurgiske inngrep for pasienter med gallestein. Med sitt erfarne team av leger og moderne fasiliteter, sikrer Groruddalsklinikken at pasientene får den beste omsorgen og behandlingen de trenger.

Hvorfor Groruddalsklinikken?

Groruddalsklinikken har som visjon å tilby kvalitetsrike helsetjenester med kort ventetid.

Vi kan tilby helsetjenester både til deg som ikke har henvisning fra fastlegen, til deg som har henvisning fra fastlegen eller til deg som venter på behandling på sykehuset eller står i sykehuskø.

Dersom du har helseforsikring, kan du kontakte forsikringsselskapet ditt vedrørende å få behandling hos oss.

Groruddalsklinikken har et bredt og relevant tilbud av helsetjenester med høy kvalitet og god tilgjengelighet for alle. Hos oss skal du alltid føle deg trygg og ivaretatt.

Spesialister

Groruddalsklinikken sine legetjenester omfatter mange fagområder innen spesialisthelsetjenesten inkludert dagkirurgi.

Kirurgi

Groruddalsklinikken mener at du som pasient fortjener og bør ha rask legehjelp uten å måtte vente i flere timer for å få helsehjelp.

Fysikalsk behandling

Vi tilbyr kiropraktor, fysioterapeut, akupunktør og massør hos GRD. Vi har moderne apparater for trykkbølge-behandling og ultralyd-diagnostikk og følger opp pasienten fra A-Å.

Bestill konsultasjon

Bestill konsultasjon