Urininkontinens

Urininkontinens, også kjent som ufrivillig urinlekkasje, er en tilstand der en person har problemer med å kontrollere urinstrømmen. Dette kan resultere i utilsiktet lekkasje av urin, enten i små mengder eller i mer alvorlige tilfeller, fullstendig tap av blærekontroll. Urininkontinens kan være både fysisk og emosjonelt belastende, og det kan påvirke en persons livskvalitet og selvtillit.

Det er flere typer urininkontinens som kan påvirke enkeltpersoner. Den vanligste typen er stressinkontinens, der lekkasje oppstår under fysisk aktivitet eller press på bukveggen, for eksempel når man hoster, nyser eller løfter tunge gjenstander. En annen type er tranginkontinens, der det oppstår plutselige og intense trang til å urinere, og personen har vanskelig for å holde tilbake urinstrømmen.

Overløpsinkontinens er en annen type der blæren ikke tømmes helt, noe som fører til at den stadig lekker små mengder urin. Det finnes også funksjonell inkontinens, som oppstår når en person ikke klarer å nå toalettet i tide på grunn av fysiske eller mentale begrensninger.

Årsakene til urininkontinens kan variere. Hos kvinner kan svakhet i bekkenbunnsmusklene etter fødsel eller overgangsalder spille en rolle. Hos menn kan prostataforstørrelse være en årsak. Andre faktorer som kan bidra til urininkontinens inkluderer overvekt, røyking, visse medisiner, urinveisinfeksjoner og nevrologiske lidelser.

For å diagnostisere urininkontinens vil helsepersonell ved Groruddalsklinikken gjennomføre en grundig vurdering av pasientens symptomer og medisinske historie. Dette kan inkludere en fysisk undersøkelse, blodprøver, urinprøver og kanskje også en ultralyd eller cystoskopi for å undersøke blæren og urinveiene nærmere.

Behandlingen av urininkontinens vil avhenge av årsaken og alvorlighetsgraden av tilstanden. Det finnes flere behandlingsalternativer som kan hjelpe pasienter med å håndtere eller redusere urinlekkasje. Dette kan inkludere bekkenbunnstrening, der pasienten lærer å styrke bekkenbunnsmusklene gjennom spesifikke øvelser. Medikamentell behandling kan også være aktuelt for noen pasienter, spesielt de med tranginkontinens. I mer alvorlige tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å korrigere underliggende problemer som forårsaker urininkontinens.

I tillegg til medisinsk behandling kan det være nyttig for pasienter å gjøre noen livsstilsendringer for å håndtere urininkontinens. Dette kan inkludere å opprettholde en sunn vekt, unngå mat og drikke som kan irritere blæren (for eksempel koffeinholdige drikker og krydret mat), og etablere gode toalettvane, for eksempel å gå på toalettet regelmessig og ikke holde seg for lenge.

Groruddalsklinikken er en anerkjent klinikk som spesialiserer seg på behandling av ulike medisinske tilstander, inkludert urininkontinens. Klinikken har et erfarent team av helsepersonell som er dedikert til å gi pasientene den beste omsorgen og behandlingen mulig. Ved Groruddalsklinikken vil pasientene bli møtt med profesjonalitet, empati og respekt, og deres individuelle behov vil bli tatt i betraktning når det gjelder diagnostisering og behandling av urininkontinens.

Hvorfor Groruddalsklinikken?

Groruddalsklinikken har som visjon å tilby kvalitetsrike helsetjenester med kort ventetid.

Vi kan tilby helsetjenester både til deg som ikke har henvisning fra fastlegen, til deg som har henvisning fra fastlegen eller til deg som venter på behandling på sykehuset eller står i sykehuskø.

Dersom du har helseforsikring, kan du kontakte forsikringsselskapet ditt vedrørende å få behandling hos oss.

Groruddalsklinikken har et bredt og relevant tilbud av helsetjenester med høy kvalitet og god tilgjengelighet for alle. Hos oss skal du alltid føle deg trygg og ivaretatt.

Spesialister

Groruddalsklinikken sine legetjenester omfatter mange fagområder innen spesialisthelsetjenesten inkludert dagkirurgi.

Kirurgi

Groruddalsklinikken mener at du som pasient fortjener og bør ha rask legehjelp uten å måtte vente i flere timer for å få helsehjelp.

Fysikalsk behandling

Vi tilbyr kiropraktor, fysioterapeut, akupunktør og massør hos GRD. Vi har moderne apparater for trykkbølge-behandling og ultralyd-diagnostikk og følger opp pasienten fra A-Å.

Bestill konsultasjon

Bestill konsultasjon