Spondylolitese

Spondylolistese er en tilstand som påvirker ryggraden og kan forårsake smerte og ubehag. Det er en tilstand der en av ryggvirvlene glir fremover i forhold til den underliggende ryggvirvelen. Dette kan skje som et resultat av en medfødt defekt, aldersrelaterte endringer eller skader på ryggraden.

Groruddalsklinikken er en anerkjent klinikk som spesialiserer seg på behandling av ulike muskel- og skjelettlidelser, inkludert spondylolistese. Klinikken har et erfarent team av leger og terapeuter som jobber sammen for å gi pasientene den beste omsorgen og behandlingen.

Det finnes forskjellige typer spondylolistese, inkludert medfødt, degenerativ, istmisk og traumatisk. Medfødt spondylolistese oppstår når en person er født med en defekt i ryggraden som fører til at en eller flere ryggvirvler glir fremover. Degenerativ spondylolistese oppstår som et resultat av aldersrelaterte endringer i ryggraden, for eksempel slitasje av mellomvirvelskivene. Istmisk spondylolistese oppstår når det dannes en sprekk i pars interarticularis, en del av ryggvirvelen, som tillater glidning av ryggvirvlene. Traumatisk spondylolistese oppstår som et resultat av en skade på ryggraden, for eksempel fra en ulykke eller fall.

Symptomene på spondylolistese kan variere avhengig av graden av glidning og omfanget av nervekomprimering. Vanlige symptomer inkluderer ryggsmerter, spesielt i nedre del av ryggen, smerte som stråler ut i bena, nummenhet eller svakhet i bena, vanskeligheter med å gå eller stå oppreist, og muskelspasmer i ryggen. I alvorlige tilfeller kan det også oppstå problemer med blære- og tarmfunksjonen.

Diagnosen spondylolistese kan bekreftes ved hjelp av bildediagnostiske tester som røntgen, CT-skanning eller MR-skanning. Disse testene kan vise graden av glidning og eventuelle tegn på nervekomprimering. En grundig fysisk undersøkelse og pasienthistorie er også viktig for å stille en nøyaktig diagnose.

Behandlingen av spondylolistese kan variere avhengig av alvorlighetsgraden og symptomene til den enkelte pasienten. Konservativ behandling kan omfatte smertelindring med medisiner, fysioterapi for å styrke ryggmuskulaturen og forbedre fleksibiliteten, samt bruk av ortopediske hjelpemidler som korsetter for å gi støtte til ryggen. I noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å stabilisere ryggraden og lindre trykket på nervene.

Groruddalsklinikken har ekspertise innen både konservativ behandling og kirurgisk behandling av spondylolistese. De tilbyr skreddersydde behandlingsplaner basert på den enkelte pasientens behov og mål. Klinikken har moderne fasiliteter og utstyr for å sikre at pasientene får den beste omsorgen og behandlingen.

I tillegg til medisinsk behandling er det også viktig å ta vare på ryggen og forebygge ytterligere skader. Dette kan inkludere regelmessig trening for å styrke ryggmuskulaturen, opprettholde en sunn vekt, unngå tunge løft og bruke riktig kroppsmekanikk under daglige aktiviteter.

Spondylolistese er en kompleks tilstand som krever grundig evaluering og behandling. Groruddalsklinikken er dedikert til å hjelpe pasienter med spondylolistese gjenvinne funksjonen og redusere smerten, slik at de kan leve et aktivt og sunt liv.

Hvorfor Groruddalsklinikken?

Groruddalsklinikken har som visjon å tilby kvalitetsrike helsetjenester med kort ventetid.

Vi kan tilby helsetjenester både til deg som ikke har henvisning fra fastlegen, til deg som har henvisning fra fastlegen eller til deg som venter på behandling på sykehuset eller står i sykehuskø.

Dersom du har helseforsikring, kan du kontakte forsikringsselskapet ditt vedrørende å få behandling hos oss.

Groruddalsklinikken har et bredt og relevant tilbud av helsetjenester med høy kvalitet og god tilgjengelighet for alle. Hos oss skal du alltid føle deg trygg og ivaretatt.

Spesialister

Groruddalsklinikken sine legetjenester omfatter mange fagområder innen spesialisthelsetjenesten inkludert dagkirurgi.

Kirurgi

Groruddalsklinikken mener at du som pasient fortjener og bør ha rask legehjelp uten å måtte vente i flere timer for å få helsehjelp.

Fysikalsk behandling

Vi tilbyr kiropraktor, fysioterapeut, akupunktør og massør hos GRD. Vi har moderne apparater for trykkbølge-behandling og ultralyd-diagnostikk og følger opp pasienten fra A-Å.

Bestill konsultasjon

Bestill konsultasjon